с банани, череши и кокосово масло



Бебешки кексчета

Направих ги в началото на юни, точно когато започнаха да излизат черешите. Записах си рецептата с идеята да я споделя в блога, защото знам колко трудно може да бъде на майките да измислят вкусно, здравословно и хранително меню за децата си. Особено когато максимално искат да им спестят масово разпространените вредни или неподходящи храни. Кексчетата са без захар и други подсладители и са подходящи за деца над 1 годинка, на които е въведен глутенът, яйчният белтък и киселото мляко. Както и черешите :) Конопеното брашно/протеин е източник на ценни вещества, но не е задължителен за рецептата и може да се пропусне, ако нямате. Подправките са важни за този етап от храненето на детето, когато се оформят вкусовите луковици и съответно вкусовите му предпочитания. Затова е добре да се предлагат най-различни подправки и колкото се може по-разнообразни храни, за да може мъничето да развива вкуса си и да не стане злоядо впоследствие :)

Продукти:

- 3 малки яйца от свободни кокошки
- 3 средноголеми узрели банана
- 4 пълни супени лъжици нерафинирано кокосово масло
- 6 пълни супени лъжици домашно заквасено кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 12 пълни супени лъжици брашно от лимец
- индийско орехче, канела, карамфил
- 1 пълна супена лъжица конопено брашно/протеин (по желание и при наличност)
- 1 пълна чаша череши без костилките

Забележка: Черешите могат да се заменят с друг сезонен плод, а за безглутенов и веган вариант може да заместите брашното от лимец с такова от елда и нахут (много вкусно става също), а киселото мляко – с ядково или кокосово. Яйцата в такъв случай също ги пропускате и добавяте още един-два банана. За „солен“ вариант пък може да експериментирате със сирене и/или нарязани на ситно зеленчуци (моркови, тиквички, грах, царевица...), като замените „сладките“ подправки с ким, кимион, чубрица, риган, копър и т.н., и т.н. Както се казва: the sky is the limit, а именно: не се страхувайте да експериментирате :)

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват на пяна и към тях се прибавят кокосовото масло и киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат. Бананите се намачкват с вилица, изсипват се в сместа и се разбъркват добре. Следват подправките, конопеният протеин и брашното от лимец. Трябва да се получи еднородно кексово тесто, към което накрая с леко бъркане се добавят обезкостените череши.

Предварително подготвените формички се пълнят със сместа почти догоре, защото тестото не бухва толкова много, колкото при стандартните рецепти. Пекат се в добре загрята на 180 градуса (с вентилатор) фурна около 30 минути или до суха клечка :)

От горните продукти се получиха 12 + 6 кексчета. 12 изпекох веднага, а останалите 6 замразих във фризера, както си бяха във формичките, за по-нататъшна консумация.

Хапнахме ги за следобедна закуска, а дали се харесаха, оставям снимките да говорят сами :)


Бебешки кексчета - за хапване
Бебешки кексчета - за хапване
Бебешки кексчета - за хапване
Бебешки кексчета - за хапване
Бебешки кексчета - за хапване
Бебешки кексчета - за хапване

2015-07-16 (Прочетено 6149 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав Арапчев:
Айде ... дай ....! Пак! :)
2015-07-16 00:20:02

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail