Вишнева пита

Още един любим мой вкус от детството. Вишни и сладкиш с вишни. Всъщност плодовете могат да се всякакви – според вкуса и според сезона. Могат да се пресни или от компот. Чудесно става и с кайсии, череши, праскови, боровинки и т.н. Аз обожавам сладко-киселото съчетание на вишневия плод с тестения блат. Тази рецепта отново е моя веган импровизация на класическата рецепта с яйца и мляко, която редовно приготвях преди, и най-отговорно мога да заявя, че по нищо не й отстъпва. Ароматът е божествен, а вкусът... Пробвайте сами :)


Продукти:

- 1 купа вишни, изчистени от костилките
- 250 мл слънчогледово мляко (накиснато за няколко часа белено слънчогледово семе се пуска в блендера заедно с вода, докато стане на мляко с гъстота на боза; не се прецежда)
- 220 г кафява захар
- 200 г пълнозърнесто брашно
- 100 мл разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. лимонтузу

Забележка: Слънчогледовото мляко може да заместите с всякакво друго ядково мляко (бадемово, лешниково, орехово и т.н.), което обаче не прецеждайте. Оставете частиците от ядки в него и така хем млякото е по-гъсто, хем ядките придават на готовия сладкиш вкус и плътност.

Начин на приготвяне:

Млякото се разбърква добре със захарта и кокосовото масло, прибавя се содата и лимонтузуто, отново се разбърква. Накрая се добавя брашното. Сместа става малко по-гъста от кексово тесто. Изчистените от костилките вишни се подреждат на дъното на покрита с намаслена хартия за печене тортена форма със свалящи се стени. Тестото се изсипва отгоре като внимателно се заглажда върху плодовете. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Освобождава се внимателно от формата и се обръща върху подходящ поднос за сервиране.

Казах ли, че ухае божествено :)

Честит Имен ден, татко!


2013-06-30 (Прочетено 3523 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав Арапчев:
Честит имен ден на татко и от мен! ♥
2013-06-30 12:01:11
Борислав Арапчев:
Сладкиша е невероятен!

А пък комбинацията уханно и вкусно тесто и киселки вишни е чудна!

Няма спиране!! :)

А пък метода "суха клечка" трябва вече официално да го приемат в университетите, в учебника по кулинарна наука. :)
2013-06-30 12:08:27
Борислав Арапчев:
Удивително е, как могат да се правят ястия без животински продукти и въобще от това да не страда вида им, вкуса им и полезността им!!!!
2013-06-30 12:09:39

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail