3 лесни пастета: червена леща, боб, лапад

 

Основата на всеки от тези пастети е различна, но ги обединяват няколкото ароматни вкусни съставки, които обожавам и не пропускам да добавям в различни ястия: босилек, сушени домати и зехтин.  

 1) Пастет от червена леща със сушени домати и чушки и босилек

 

Продукти:

- червена леща
- сушени домати
- сушени чушки
- покълнала ръж
- моркови
- лук
- зехтин
- босилек
- сол, черен пипер и кимион на вкус

Начин на
приготвяне:

Лещата се сварява с морковите и лука до омекване. Сушените домати и чушки се накисват за съвсем малко във вода (аз ги сложих в тенджерата с лещата след като я свалих от котлона). След като поизстинат, сварените и омекнали продукти се отцеждат от водата и се слагат в блендера. Добавят се покълналата ръж, зехтинът и подправките. Останалото е работа на блендера :) Или на пасатора, ако предпочитате. Ето го и резултатът в картинки – само те и споменът останаха :)  

Забележка: Покълналата ръж не е задължителна и според мен липсата й не би се отразила на вкуса на пастета. Добавих я първо защото имах малко от нея, останала от предния ден, и второ – защото неотдавна научих, че белтъчините от бобовите се усвояват най-добре, ако ги комбинираме със зърнени.

 2) Бобен пастет със сушени домати и босилек

 

Продукти:

- зрял боб
- сушени домати
- пресен лук
- зехтин
- босилек
- джоджен
- сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зрелият боб се накисва за една нощ, сварява се, отцежда се от водата (може да се използва и готов сварен боб от консерва за по-бързо) и се слага в купата на блендера или пасатора. Прибавят се пресният лук, босилекът, предварително накиснатите до леко омекване сушени домати, зехтинът и останалите подправки. Пасира се и се сервира, украсено със стръкче босилек и парче сушен домат.

 3) Пастет от лапад, слънчогледово и тиквено семе и босилек

 

Продукти:

- лапад
- слънчогледово и тиквено семе
- зехтин
- лимонов сок
- босилек
- хранителна мая
- сол, черен и червен пипер на вкус

Начин на
приготвяне:

Всички продукти се слагат в блендер и се смилат, докато се получи консистенция на пастет. Важно е блендерът да е добър (мощен), за да може да смеле суровите лападови листа и ядките. За да бъде това по-лесно, лападът може да се попари за секунди във вряла вода и да му се махнат твърдите жилки – както се подготвя за сарми. А беленото слънчогледово и тиквено семе се накисват във вода за няколко часа или за 1 нощ, изцеждат се и се измиват. Така по принцип е препоръчително да се обработват всички сурови ядки, за да се отстранят инхибиторите, които се съдържат в тях. Това улеснява храносмилането им и по-пълноценното усвояване на хранителните вещества от тях. Също така, като омекнат, ядките стават по-лесни за обработване в блендера. Това е :)


2013-05-02 (Прочетено 4583 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав Арапчев:
Толкова красиви снимки и апетитни рецепти ..... Великолепно! Поздравления!
2013-05-08 14:23:14
Специални неща:
Благодаря! :) И за PINTEREST-бутончетата също :)
2013-05-15 11:45:13
Борислав Арапчев:
:-)
2013-05-15 11:50:36

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail