Кокосова баклава

Рецептата е от миналата година, снимките също. Тази Коледа за съжаление не успях да я повторя, защото домът ми отново е строителна площадка по никое време, а аз съм на временен лагер у майка, която за първи път изневери на традицията си за класическа баклава с краве масло и се довери на моята рецепта. Току-що облизах пръстчетата си от пищна дегустация и вдъхновена сядам да споделя рецептата.

Продукти:

- 2 пакета фини точени кори
- около 200 г кокосово масло
- около 400 г ситно счукани орехи
- 100 г кокосови стърготини
- 2 кг кафява захар
- 1 л вода
- 1 щипка лимонтузу
- екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

За плънката се смесват в купа счуканите орехи и кокосовите стърготини. Кокосовото масло се разтопява на водна баня. В намаслена тава се редят кори като всеки ред се маже с разтопено кокосово масло, а през 4-5 реда се ръси обилно от плънката.

Последният ред кори също се намазва с кокосово масло и се пристъпва към най-важната част – нарязването на баклавата на ромбове, които в центъра на тавата образуват коледна звезда. Това в нашето семейство е отколешна традиция. Помня как баба ми Надежда свещенодействаше в кухнята над тавата с баклава преди да я пъхне във фурната. Тя научи майка ми на тънкостите на рязането на ромбове, а майка на свой ред предаде традицията на мен, когато миналата година и аз пожелах да се науча на този майсторлък. Ето го стъпка по стъпка в снимки.

Забележка: За да се образува коледната звезда, тавата трябва да е с квадратна форма. Аз нямам такава и затова просто отрязах по една лента от двете страни на правоъгълната баклава, за да получа квадрат в центъра.

Оттук нататък работим само в квадрата.

Ето я и коледната звезда в центъра:

След като е нарязана, баклавата се пече в предварително загрята фурна до златисто.

За заливката се сваряват вода и захар в количество 1:2 до стопяването на захарта и постигането на средно гъст сироп (на 1 л вода се слагат около 2 кг захар, което мен ме стресна първоначално, но се доверих на майка и се получи :) Добавят се лимонтузуто и ванилията. За сиропирането има два начина: или горещата баклава се залива с охладения сироп, или охладената баклава се залива с горещия сироп. И двата метода са достатъчно добри и изпитани.

След това трябва технологично време баклавата да поеме сиропа, което при наличието на гладни мечки около тавата си е цяло предизвикателство. Търпението обаче си струва. На другия ден Голямата мечка, примлясквайки и облизвайки кокосовите стърготини от празната чинийка, с усмивка го признава :) Вкусът наистина е божествен.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!


2013-12-29 (Прочетено 5832 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав Арапчев:
Красива и много вкусна .... веган баклава! Поздравления!
2013-12-30 22:16:59

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail