Направи си сам: витраж

Не съм съвсем сигурна дали това време на годината е най-подходящият момент за извършването на каквито и да е ремонтни работи, но в нашия случай така се получи, че посред зима вкъщи е строителна площадка :) Както и да е, няма да се отплесвам в подробности, а ще карам направо по темата - как да си направим сами витраж с помощта на самозалепващо фолио. Лесно е и много ефектно :)


Самозалепващото фолио е продукт, който много харесвам и съм използвала неведнъж за различни неща. 

Има толкова разнообразни и красиви разцветки и модели, че най-трудната част от задачата се оказва по-скоро изборът на подходящия дизайн фолио за дадения проект, отколкото самото му поставяне :)

Да се работи със самозалепващо фолио е лесно и приятно, а резултатът накрая е толкова впечатляващ, че освен да сте горди и щастливи от свършената работа, май друго не ви остава :)

Аз се чувствам точно така и споделям с радост процеса и резултата от последния ми реализиран проект – витраж на балконската врата с фолио за стъкло, което има прекрасното свойство да не спира достъпа на светлина в помещението, но същевременно е чудесна преграда за любопитни погледи отвън :)

Поставянето на самозалепващо фолио за стъкло има една съществена разлика от поставянето на фолио върху други повърхности – изрязва се точно по размера на желаната повърхност и предпазната хартия се отлепя изцяло преди поставянето на фолиото върху стъклото. По-долу съм описала последователността на процеса в няколко стъпки:

1. Измерете с абсолютна точност стъклената повърхност, която искате да покриете, и изрежете от фолиото парче със съответните размери.

2. Напръскайте повърхността обилно с препарат за миене на стъкла.

3. Отлепете предпазната хартия от гърба на изрязаното парче фолио, поставете го върху мократа стъклена повърхност и го нагласете с плъзгане до желаната позиция върху стъклото.

4. С лек натиск изтласкайте последователно въздуха и течността към краищата на стъклената повърхност. За целта може да използвате гумена шпатула или друг подобен инструмент. Аз лично ползвам само кърпа и собствената си ръка :) 

Забележка: Евентуалните бели петънца, които се дължат на препарата за стъкло поставен под фолиото, изчезват до няколко дни :)

ТОВА Е!

Така че смело развихрете въображението си и действайте! С минимални средства и усилия с помощта на самозалепващо фолио може да сътворите чудеса в интериора си.

А ето и една идея за празниците, които вече чукат на вратата – украсете с фолио картички, кутии за подаръци или за сладки, играчки за елха и каквото още се сетите.

Удоволствието и удовлетворението от собственоръчно сътворената красота е несравнимо :)

От сърце ви пожелавам здрави, красиви, вдъхновени и весели празници!


2011-12-16 (Прочетено 21846 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав:
Много красиви и пъстри неща.

Наистина - всичко оживява и става още по-интересно! Браво!
2011-12-16 00:00:00
Специални неща:
Мерси :) Красиво е, да! И домашно :)
2011-12-27 00:00:00
lika:
бихте ли ми казали от къде да си купя самозалепващо се фолио за стъкла .нямам представа в какъв магазин да го търся
2014-03-29 14:02:02
Специални неща:
Самозалепващо фолио (както обикновено, така и за стъкла) може да се намери в строителните хипермаркети като Практикер, Бриколаж, Баумакс, Домко, Алати, Маркита, Рила... Поздрави и успех! :)
2014-07-31 00:09:06

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail