Тиквена крем супа с кокосово мляко и розмарин

Напоследък нямам никакво време за готвене, нито за писане в блога, макар че има тооолкова неща, които искам да запиша в календара/блога на житейските си събития. Днес обаче така се стекоха нещата, че хем сготвих, хем и материал пиша :) Няма да е дълъг, но ще си позволя да пофилософствам съвсем мъничко по въпроса за случайността и специалните неща в живота.

Към обед, случайно попаднах на този материал и докато се наслаждавах на красивите снимки и си представях вкуса на рецептата, в главата ми се прокрадна мисълта да си я сготвя. Случайностите, благодарение на които приведох мисълта в действие са следните:

  • Снощи Борислав наряза една от петте тикви-подарък от майка, за да е готова за другия ден, а на сутринта аз я почистих от семките, подредих я в тавичка с вода и я опекох във фурната.
  • Преди седмица бяхме заредили няколко консервни кутии кокосово мляко, от които към момента имаше половин кутия, останала в хладилника.
  • Преди няколко дни бяхме купили пресен розмарин заедно с още няколко вида ароматни пресни подправки – босилек, мента, магданоз, див чесън и керевиз.
  • В шкафа при сухите подправки имах бурканче с джинджифил.

И какво следваше от всичко изброено, освен едно: ставай и действай! :)

Направих тази разкошна тиквена крем супа бързо и с голям мерак. Използвах гореспоменатата рецепта за основа, но я обогатих с авокадо, за да добавя полезни мазнини, индийско орехче за по-загадъчен ориенталски аромат и замених ябълковия оцет с лимонов сок за освежаваща доза естествен витамин С. Ето ги продуктите в грамове, щипки и милилитри, а полученото количество крем супа беше 350 мл.

Продукти за 1 порция:

- 200 г печена тиква - щипка джинджифил
- 1 резен авокадо - щипка настъргано индийско орехче
- 100 мл кокосово мляко - сол и черен пипер на вкус
- 150 мл гореща вода - стръкче розмарин
- сок от ½ лимон  

Начин на приготвяне:

Опечената тиква се почиства от кората и се пасира заедно с всички продукти без лимоновия сок и розмарина. Преди сервиране се добавя прясно изцеденият лимонов сок, украсява се със стръкчето розмарин и се поръсва с млян черен пипер.

Поднесох си я с препечен пълнозърнест хляб, рукола и маслини. Комбинацията на вкусове беше наистина изумителна!

Забележка: Ако вместо печена, използвате варена тиква, супата може да стане по-рядка, тъй като при варене тиквата става доста по-сочна, отколкото при печене. Затова, ако искате по-плътна консистенция, използвайте по-малко количество вода.

Тази тиквена крем супа е чудесна по всяко време (включително за пости) и за всякакви възрасти, тъй като е питателна, вкусна и лесна за приготвяне.

P. S. Е, хайде сега, дайте да поспорим, дали случайните и специалните неща не вървят ръка за ръка. Аз знам, че се повтарям, но отново ще кажа, че няма нищо случайно в случайността. Тя само така изглежда...


2012-11-21 (Прочетено 3108 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав Арапчев:
Леле, леле ... уникална ... ама как без дегустация ...

Дегустатора остана на сухо този път.... :-)
2012-11-21 00:00:00
Специални неща:
Дегустаторът нали не обичаше тиква и тиквени произведения като тиквеник например?! :))) Но хайде от мен да мине :) приготвила съм ти вкусна и сладка тиквена изненада за Деня на християнското семейство. ♥ Надявам се да ти хареса :)
2012-11-21 00:00:00
Мария Тодорова:
Мисля, че супата ще стане също толкова великолепна, ако се направи с варена на пара тиква ...
2012-11-22 00:00:00
Борислав Арапчев:
Дегустатора снощи опита и беше възхитен! Превъзходно! :-)
2012-11-22 00:00:00

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail