Продукти:

- обезкостени маслини
- зехтин
- орехи
- тахан
- лимонов сок
- хранителна мая

Начин на приготвяне:

Всички продукти се слагат в блендер и се обработват, докато се хомогенизират. Ако е нужно, може да се добави и малко вода. Готовият пастет се съхранява в хладилник и е подходящ за сандвичи, салати или за самостоятелна консумация.

Това последното на мен не ми понесе, заради леко горчивия привкус, който пастетът придоби от тахана в него. Но като се има предвид, че аз съм заклет любител на сладкото и че „на вкус и на цвет товарищей нет”, както мъдро казват руснаците, моето мнение едва ли може да се приеме за обективно :)

И все пак, тъй като е необходима някаква доза обективност, поради публичния характер на материалите ми, следва да отбележа, че пастетът е много хранителен, богат е на полезни вещества и се приготвя бързо и лесно. Чудесно би стоял шприцован върху хапки, ако посрещате гости, а ето как си го поднесох за обяд аз днес:

Довечера ще произнесе своята тежка дума и моят щатен дегустатор, който снощи като пчеличка се труди над обезкостяването на почти половин килограм маслини :)

Забележка: В магазините се продават и готови маслини без костилки. Така че може да си купите. А може и да последвате нашия пример и да си ги подготвите сами заедно. На нас двамата времето вечер, докато приготвяме вечерята ни е особено скъпо, защото наглед монотонната работа по подготовката на някои продукти ни дава прекрасната възможност да споделяме един с друг преживяното през деня и да се наслаждаваме на взаимната си компания. Кой знае, може би затова всичко после ни е безкрайно вкусно :)


2012-06-27
(c) http://special.nadezhda.org