След като снощи преядох с ягоди и череши – обожавам ги!!! – днес сутринта се събудих с ясно оформена в главата ми концепция за сладкиш, включващ тези мои любими плодове (или поне единия от тях :)) и няколко часа по-късно сладкишът се оказа вкусен материализиран факт.  



Продукти:

За блата:

- 150 мл портокалов сок
- 100 мл вода
- 1 намачкан банан
- 120 мл разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 150 г кафява захар
- 200 г пълнозърнесто брашно
- есенция ванилия

За желираната украса:

- ягоди
- ментов чай и сокът от ягодите
- плодов желатин
- кафява захар
- кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Продуктите за блата се смесват и разбъркват добре до получаването на еднородна смес с кексова гъстота. Тестото се изсипва във форма, покрита с намаслена хартия за печене и се пече в предварително загрята до около 180 градуса фурна за около 30 минути. След като се извади от фурната, формата се оставя да поизстине за около 10-15 минути, след което блатът се изважда от нея и се оставя върху метална решетка да се охлади напълно.

Желатинът се разтваря в течността (в моя случай това беше ментов чай и сок от ягоди, който те бяха пуснали през нощта, защото ги бях поръсила с малко кафява захар), добавя се захар на вкус и се слага на котлона да заври като се бърка непрекъснато. Като е готово се оставя да изстине малко.

През това време блатът се поставя в подходяща чиния и се стяга в тортен ринг. Плодовете се подреждат върху блата и върху тях се разлива внимателно охладеният желатин. Сладкишът се оставя в хладилника за няколко часа, за да се стегне желатинът. Преди сервиране рингът се отделя внимателно от готовия сладкиш.

На теория добре. Но на практика не ми се получи толкова гладко – и в пряк, и в преносен смисъл :)  

За първи път правех сладкиш с желатин (растителен, от плодове) и доста се вълнувах как ще се получи. Отдавна имах желание и идея за торта с желирани плодове и си бях купила за тази цел гореспоменатия специален ринг за украса на такъв тип торти.

За съжаление не стана перфектно, защото когато го оставих да се охлади, желатинът стегна много бързо и като го изсипах върху ягодите не се получи очакваният гладък завършек.

Както казва майка ми обаче: от всеки дефект – ефект :) Направих още една доза желе, добавих кокосови стърготини и ги сложих върху ягодовия желиран пласт. Отгоре щедро украсих с цели ягодки и се получи това:

Красиво и вкусно :)


2012-05-26
(c) http://special.nadezhda.org