Сладкиш „Ягодов разкош”

След като снощи преядох с ягоди и череши – обожавам ги!!! – днес сутринта се събудих с ясно оформена в главата ми концепция за сладкиш, включващ тези мои любими плодове (или поне единия от тях :)) и няколко часа по-късно сладкишът се оказа вкусен материализиран факт.  



Продукти:

За блата:

- 150 мл портокалов сок
- 100 мл вода
- 1 намачкан банан
- 120 мл разтопено кокосово масло
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 150 г кафява захар
- 200 г пълнозърнесто брашно
- есенция ванилия

За желираната украса:

- ягоди
- ментов чай и сокът от ягодите
- плодов желатин
- кафява захар
- кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Продуктите за блата се смесват и разбъркват добре до получаването на еднородна смес с кексова гъстота. Тестото се изсипва във форма, покрита с намаслена хартия за печене и се пече в предварително загрята до около 180 градуса фурна за около 30 минути. След като се извади от фурната, формата се оставя да поизстине за около 10-15 минути, след което блатът се изважда от нея и се оставя върху метална решетка да се охлади напълно.

Желатинът се разтваря в течността (в моя случай това беше ментов чай и сок от ягоди, който те бяха пуснали през нощта, защото ги бях поръсила с малко кафява захар), добавя се захар на вкус и се слага на котлона да заври като се бърка непрекъснато. Като е готово се оставя да изстине малко.

През това време блатът се поставя в подходяща чиния и се стяга в тортен ринг. Плодовете се подреждат върху блата и върху тях се разлива внимателно охладеният желатин. Сладкишът се оставя в хладилника за няколко часа, за да се стегне желатинът. Преди сервиране рингът се отделя внимателно от готовия сладкиш.

На теория добре. Но на практика не ми се получи толкова гладко – и в пряк, и в преносен смисъл :)  

За първи път правех сладкиш с желатин (растителен, от плодове) и доста се вълнувах как ще се получи. Отдавна имах желание и идея за торта с желирани плодове и си бях купила за тази цел гореспоменатия специален ринг за украса на такъв тип торти.

За съжаление не стана перфектно, защото когато го оставих да се охлади, желатинът стегна много бързо и като го изсипах върху ягодите не се получи очакваният гладък завършек.

Както казва майка ми обаче: от всеки дефект – ефект :) Направих още една доза желе, добавих кокосови стърготини и ги сложих върху ягодовия желиран пласт. Отгоре щедро украсих с цели ягодки и се получи това:

Красиво и вкусно :)


2012-05-26 (Прочетено 4685 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав:
Много вкусен и много лек сладкиш! Наистина е 'Разкош'! И с тези ягоди е така свеж!
2012-05-27 00:00:00
elena:
Наде, благодаря за идеята. Отдавна търся накакъв сладкиш без млкяко за Коко, а сега имам и то за торта.
2012-05-27 00:00:00
Специални неща:
Ленче, радвам се, че ти харесва! Наистина стана много сполучлив - лек и вкусен, както казва Борето. И не беше много труден за приготвяне, а стана супер ефектен и вкусен. Взех да се повтарям вече, но наистина беше много вкусен :) Сигурна съм, че малкият ще го хареса. В тестото за блата могат да се добавят и други есенции - например канела, карамфил, настъргана кора от лимон, портокал и т.н... А ягодите могат да се заменят с всякакви други плодове - според вкуса и сезона :)
2012-05-28 00:00:00
Мария:
Изглежда страхотно... Ама е и вкусен наистина, успях да го опитам!!!
2012-05-28 00:00:00
Борислав:
Еми да - който е с връзки, или е "вътрешна гума", както се казва ... :-)
2012-05-28 00:00:00
Борислав:
А какво е това зелено листенце до заглавието? Много свежо изглежда! И оригинално ....
2012-05-28 00:00:00
Специални неща:
Ах тиииииии!!! Листенцето означава, че рецептата е веганска и... страхотно е листенцето ♥
2012-05-28 00:00:00
Борислав:
Както знаеш - аз съм щатен дегустатор, трябва добре да анализирам и преценя храната. Но една торта е малко, трябва да е в по-големи обеми продукцията, за да мога добре, по-дълго и задълбочено да тествам и да дам моето професионално становище! ;) Иска се отговорно и сериозно отношение. За да дадем най-доброто качество. :-))))))))
2012-05-28 00:00:00

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail