Помните ли онези тубички с течен шоколад, които се продаваха преди много години в кварталните магазини? Не знам какво е било съдържанието, но помня вкуса: наситено шоколадов, нежен, пристрастяващ... Каква борба падаше с тенекиената тубичка, за да изцедим и последните капки шоколадов крем от нея :) Еех, спомени от детството...

Точно там, в детството, се пренесох в мига, в който вкусих от шоколадовия крем, който импровизирано забърках миналата седмица и чиято рецепта споделям с удоволствие тук. Прави се за минутки, изчезва за секунди :)


Продукти:

- добре узряло авокадо
- кокосово масло
- чист пчелен мед или друг подсладител по избор
- сурово натурално какао на прах
- есенция ром


Начин на приготвяне:

Всички продукти се слагат в подходящ съд и се пасират, докато се получи еднородна кремообразна смес. Може да се направи и в блендер, но на мен не ми се цапаше голямата купа на блендера за малкото пробно количество, което направих.

Експериментът беше с удивителен и безкрайно вкусен резултат! Кремът може да се консумира самостоятелно, да се гарнира с кокосови стърготини, ядки, плодове и др., да се маже на филия, крекер или бисквита, а най-чудесното от всичко е, че може да се използва за украса на торта и никой, ама никой няма да разбере (освен ако не кажете), че това е веган шоко крем и е не просто много вкусен, а е и изключително полезен.


2013-04-13
(c) http://special.nadezhda.org