Плете се на една кука и е изключително подходяща за начинаещи и/или за хора, които могат да плетат, но никога не са правили шапка и не знаят нито как да започнат, нито как да завършат този топъл, актуален и много полезен зимен аксесоар.

Е, аз съм от вторите: от малка мога да плета и на една кука, и на два шиша, но освен пуловери, шалове, якички и покривчици, друго не съм дръзвала да пробвам. Баба Надежда ми показа как да плета лицево и опаково на два шиша, а баба Ленче ме посвети в тайнството на едната кука... Тях отдавна ги няма до мен, но нещата, на които ме научиха, са в сърцето и в ръцете ми. През годините плетенето винаги е било за мен любимо творческо занимание и уютен пристан, където намирам спокойствие, радост, удоволствие и удовлетворение от сътвореното.

Спирам с лирическото отклонение, за да пристъпя към описанието на процеса на плетене на тази ефектна шапка :)

В това видео може да видите нагледно всичко, което съм описала по-долу. Обаче, макар че стриктно следвах този видео урок, шапката накрая не се получи точно същата като показаната в него. Предполагам, че това се дължи на преждата, размера на куката, както и начина на плетене – аз плета стегнато за разлика от Трейси, чиято плетка изглежда доста хлабава и съответно шапката й е по-свободна и обемна от моята. Когато завърших първата си шапка преди повече от месец, бях много разочарована и дори разстроена, защото очакванията ми не бяха оправдани: исках шапка като на Трейси, а не като моята, приличаща на тази корона, която миналата седмица снимах в Историческия музей в Самоков специално за този материал. 

Кръстник на шапката е Борислав, който, като я пробвах за първи път, изтъкна приликата й с църковнославянска корона, която тази снимка така красноречиво илюстрира :) Историята впоследствие се оказа с щастлив край, защото след първоначалното отхвърляне на моята творба (и много смях-смях-смях пред огледалото, докато с Б. дни наред пробвахме всевъзможни начини да позиционираме подходящо шапката-корона върху царствената ми глава :)), в един прекрасен момент на нея май й писна от шегите ни и заспа в такава красива поза на измъчената ми от неуспешни проби глава, че оттогава вече цял месец неизменно я краси и топли в мразовитите зимни дни и вечери.

Нещо повече – шапката беше напълно реабилитирана, след като майка я видя, премери и въодушевено заяви: „И аз искам същата!“ Ами, ето я :)

Необходимите материали са: прежда по избор, кука подходящ размер за избраната прежда, тапицерска игла (с тъп връх), ножица.

Необходимите техники са: синджир (chain), залепена бримка (slipstitch), стълбче нисък пълнеж без наметка (single crochet), стълбче висок пълнеж с една наметка (double crochet) и ластичен мотив от едно изпъкнало и едно вдлъбнато стълбче висок пълнеж (front post and back post double crochet), изплетени по следния начин: прави се една наметка, после куката се боде не в бримката синджир отдолу, а се вкарва в празното място под нея преди стълбчето от долния ред отпред назад (за изпъкнало стълбче) или отзад напред (за вдлъбнато стълбче) и се изкарва след него с една наметка – на куката имаме 3 бримки, които изплитаме две по две, както за обикновено двойно стълбче.

Начин на изработване:

1. Измерете обиколката на главата си или на главата на този, за когото ще бъде предназначена шапката. Заплетете синджир от толкова бримки, колкото са необходими за достигането на желания размер обиколка на главата.

Забележка: Колкото е по-тънка преждата, толкова по-малък ще е размерът на куката и толкова повече бримки ще трябва да направите. И обратно: колкото е по-дебела преждата, толкова по-малко ще са необходимите бримки и по-голям ще е размерът на куката. (В моя случай преждата беше доста дебела и за една шапка ми бяха нужни точно 2 гранки от нея, използвах кука No. 7, бримките за оранжевата шапка бяха 58, а за сивата меланжирана, която трябваше да стане малко по-малка, бяха 55.)

2. Свържете синджира в кръг с една залепена бримка, направете 3 бримки синджир и изплетете по едно стълбче висок пълнеж с една наметка във всяка бримка на синджира.

Забележка: Всеки ред завършва с една залепена бримка, която свързва в кръг плетката, след което всеки нов ред започва с 3 бримки синджир, изплетени в първата бримка от реда, които се броят за първо стълбче от съответния ред.

3. След това 4 реда плетете ластичния мотив от едно изпъкнало и едно вдлъбнато стълбче. Става много красиво!

4. После започнете да наддавате като в следващите 4 реда редувайте едно стълбче висок пълнеж в една бримка с две стълбчета висок пълнеж в една бримка. Не се шашкайте – изделието ще изглежда горе-долу по този начин :)

5. Следва един ред стълбчета висок пълнеж във всяка бримка.

6. След като го изплетете, започнете постепенно да свивате като един ред плетете по едно стълбче висок пълнеж през една бримка – прескачате една и бодете в следващата бримка. Получава се дупчест мотив, който стои много ефектно върху готовата шапка.

7. Следващия един ред плетете по едно стълбче висок пълнеж във всяка бримка.

8. Това, което остава оттук нататък, е завършването на шапката с рязко свиване, което се прави по следния начин: всеки ред започвайте с по 2 бримки синджир вместо досегашните 3 и плетете по едно стълбче нисък пълнеж през две бримки – прескачате две и бодете в третата. Това се повтаря толкова редове, колкото е необходимо, докато цялата шапка се затвори.

9. Завършете шапката като отрежете преждата, оставяйки няколко сантиметра от нея и извадите края през последната бримка. Затегнете, вденете тапицерската игла, обърнете шапката наопаки и внимателно скрийте остатъка от преждата между изплетените редове и бримки.

10. Накрая помпон :) или цвете. Или и двете :) Как да си ги направите сами, очаквайте скоро.


2013-02-10
(c) http://special.nadezhda.org