Текстовете и снимките, публикувани в този сайт са изцяло авторски. Решението ми да ги споделя с всички не означава те да бъдат копирани, публикувани отново и представени като свои на други места, в други материали от други хора. Вложила съм труд, време, творчество и емоция, които се надявам да бъдат оценени и уважени!

Затова, ако искате да използвате текст или снимка от моя публикация във Ваша, моля, цитирайте коректно източника. По-надолу съм обяснила как точно се прави това.

Можете също така да слагате линкове към материалите ми без ограничение. За взаимната полза от това вижте в послеслова най-долу :)

Но ако решите да използвате мой материал с комерсиална цел, моля, поискайте писменото ми разрешение за това от ТУК!

Пишете ми и е почти сигурно, че ще получите моето разрешение и одобрение. И във всеки случай уважението ми!

Знам, че малцина биха си направили труда да поискат писмено разрешение от автора за повторното публикуване на негов текст или снимка, което е единственото нормално и етично поведение в такива случаи. Бих била безкрайно щастлива, ако това все пак започне да се случва по-често!

Вярвам, че не всички, които използват чужди материали, без да упоменават откъде са ги взели, правят това, за да ощетят даден автор. Много често те просто не се замислят защо, а и не знаят как да цитират правилно. Затова реших да обърна специално внимание на този въпрос и да покажа как се прави това в интернет.

Задължително е при използването на какъвто и да е чужд материал да се цитира коректно източника! Това означава читателят Ви да може ясно и точно да открие оригиналната публикация по информацията, която сте предоставили за източника й.

Основното правило е да се посочи точният адрес с връзка към публикацията, която сте използвали. Това се отнася както за текстовeте, така и за фото и видео материалите.  

Има няколко начина за визуализиране на цитираната връзка.

1) Най-елементарният, за който не са необходими повече знания и умения от владеенето на командите copy и paste :), е точно този – копиране на пълния адрес на използвания материал от адресната лента на браузъра и поставянето му на съответното място във вашата публикация.

http://special.nadezhda.org/podr.html?id=21

2) Повечето сайтове са изградени върху системи за управление на съдържанието (CMS), които засичат интернет адреса и автоматично го правят активна връзка.
При някои обаче е необходимо ръчното му активиране в административния панел.  

http://special.nadezhda.org/podr.html?id=21

3) Другият начин е дума или израз в текста да се направят на активна връзка. Това се прави ръчно в панела за администриране на сайта и съответно е за по-напреднали :)

Без значение кой от гореописаните начини използвате (макар че за истински коректно цитиране в интернет се приемат само 2) и 3), а 1) е компромисен вариант), важното е, че сте посочили точно и ясно източника и сте уважили както автора, така и себе си.

Благодаря на всички, които споделят и подкрепят позицията ми, борят се срещу плагиатството и допринасят за запазването на правата на авторите в интернет и изобщо!

Криейтив Комънс договор 
Сайтът Специални неща ползва Договора на Creative Commons "Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България".

 

P.S. И накрая един съвет за оптимизирането на сайтовете в интернет, споделен от моя личен SEO специалист: поставянето на активна връзка (линк) в сайта Ви към оригиналната публикация е от взаимна полза за по-доброто позициониране и на двата сайта в резултатите от търсене на Google.


2011-08-27 (Прочетено 5389 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав:
За първи път виждам толкова лесно и правилно обяснение как да се цитира източника! Поздравления за материала!
2011-08-27 00:00:00
Специални неща:
Благодаря! И ти имаш безценен принос към него :)
2011-08-28 00:00:00
Деница Стоянова:
Отново страхотен материал! :)
2011-09-14 00:00:00
Специални неща:
Благодаря! Надявам се да е полезен :)
2011-09-17 00:00:00
Мария:
Написала си нещо изключително полезно за много хора. Имаш моите аплодисменти ...
2011-10-15 00:00:00

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail