Днес татко щеше да навърши 85 години. Исках да изпека сладкиш, за да раздам в негова памет и да отида до гроба му, за да занеса свежи цветя и да запаля свещичка. Бях планирала всичко, освен адското главоболие, хриптящото гърло и отказващото да се повдигне от леглото ми тяло, с които се събудих сутринта...

Бях в отвратително настроение; не! – бях тъжна, защото много исках да изпълня плановете си за този ден. Разумът и увещанията на майка и Борислав все пак надделяха и се съгласих да не излизам.

Отидох в кухнята с твърдото решение поне да направя сладкиш, с който да отбележим деня на татко. Погледът ми се спря на един пакет бисквити, които стояха на полицата непокътнати от доста време. Бисквити за торта на Роден край – без хидрогенирани мазнини, изкуствени подсладители и оцветители, както пишеше на пакета. Бях ги купила с идеята за бисквитена торта, но все не намирах кога и защо да я направя. В хладилника имаше една купа с ягоди – от първите български за сезона, оранжерийни, но все пак ягоди нашенски. Бисквитена торта с ягоди. Да. Нали е рожден ден. Представих си колко щеше да се радва татко, как щеше да се навърта около мен, докато я правя и как щях да се ядосвам аз, че ми пречи. Очите ми се напълниха със сълзи. Какво ли не бих дала сега да върна тези моменти!

Преди много често правех бисквитена торта. Както се прави – с обикновени бисквити, натопени в компот, и нишестен крем с прясно мляко, а отгоре украса или от настърган шоколад, или счукани орехи. Класика. Откакто започнахме да обръщаме внимание на качеството на храната си обаче, бисквитената торта потъна в забвение. Както и много други лакомства от детството всъщност. Но това е друга тема...

Седнах на масата, запалих чаена свещичка и започнах да творя. Бавно, потънала в мисли, спокойна и ведро-тъжна едновременно.

Ето я моята вкусна, красива и една идея по-здравословна от класическата бисквитена торта.

Продукти:

-          1 пакет бисквити за торта Роден край
-          1 кофичка заквасена сметана (400 г)
-          8 с.л. лешников тахан
-          4 с.л. кокосова захар
-          ½ ч.ч. кокосови стърготини
-          1 ч.ч. кокосово мляко
-          2 ч.ч. пресни ягоди

Начин на приготвяне:

Ягодите от едната чаша се нарязват на кръгчета, поръсват се с 1 с.л. кокосова захар и се оставят настрани. Другите ягоди са за украса отгоре върху тортата и се запазват цели, с дръжчиците дори.

В купа се смесват сметаната, кокосовите стърготини и останалата кокосова захар. Кремът е готов.

Тортата се сглобява в правоъгълна или квадратна тавичка като бисквитите първо се намазват тънко с лешниковия тахан от едната страна, а после се топват за 1-2 секунди в кокосовото мляко и се нареждат плътно една до друга, докато се покрие дъното. Следват нарязаните ягодки и сметановият крем. После пак бисквити, ягодки и крем. И така, докато не свършат продуктите. Отгоре се подреждат целите ягоди, напръсква се с една лъжица лешников тахан и се поръсва щедро с кокосови стърготини. Оставя се в хладилника да се напоят бисквитите, да се стегне кремът и да се смесят ароматите.

Честит Рожден ден, татко!


2016-04-23
(c) http://special.nadezhda.org