Това е рецептата за красивите и вкусни анасонови сладки, които направих за прощъпулника на Вяра. Тематично са във формата на крачета, но разбира се от ароматното тесто могат да се изрежат всевъзможни фигурки.

Аз ги украсих с белтъчно-захарна глазура, защото търсех празничен пищен ефект. Но оставих половината партида неукрасена и спокойно дадох на Вяра да дегустира сладките крачета :)

Съставките им са подходящи за малки, големи и още по-големи деца, но все пак консумирайте с мярка :) По възможност :)

 

Продукти:

  • около 200 г меко масло (краве или кокосово)
  • 150 г кокосова захар (или кафява тръстикова)
  • 10-ина семенца анасон - смлени
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 2-3  с.л. смлени орехи (или други ядки по избор)
  • 2 малки яйца от свободни кокошки
  • 1 ч.л. сода бикарбонат, погасена с малко оцет
  • около 500 г пълнозърнесто брашно от лимец

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива много добре със захарта, ядките и подправките. Към тях се добавят предварително разбитите на пяна яйца и погасената с малко оцет или лимонов сок сода бикарбонат. Брашното се пресява и се прибавя на части с бъркане към получената течна смес. Омесва се меко тесто, което се разделя на 2 или 3 части и се оставя в хладилника за 10-ина минути да стегне. Взима се едната част, разточва се върху набрашнена повърхност и с формички се изрязват сладките. Подреждат се в покрита с хартия за печене тавичка. Пекат се в предварително загрята фурна за 12-15 минути - на 160 градуса с вентилатор или на 180 градуса без.

Ако ще ги украсявате с глазура, трябва да ги оставите да изстинат напълно и чак тогава да се развихрите с украсата. Ето част от творческия процес, в който по собствено голямо желание се включи и Борислав. С една украсена сладка :) Повече не му дадох :) Но се справи повече от добре и неговата сладка е една от няколкото, които запазих за спомен.

Станаха красиви и много вкусни и ароматни сладки. Хапнахме си, почерпихме съседите за здраве и свършиха. Само споменът и снимките останаха :)

 


2016-03-04
(c) http://special.nadezhda.org