Мощното навлизане на все по-нови технологии във всички области на човешкия живот прекъсва фините нишки на човека с природата, чието творение е той...

Нарушаването на природните закони, на тяхната взаимозависимост, хармония и ред води до разрушаването на човешкото здраве.

Именно така лекуваше Ванга – тя възстановяваше нарушените връзки между човека и природата с посредничеството на различните билки и други природни средства. Лекуваше всеки човек различно, защото във великото единство на Хомо Сапиенс всеки индивид е една отделна вселена със своите конкретни нарушения и проблеми.

И въпреки това има и общи правила, които Ванга огласяваше неуморно.


1. Обичайте се, стремете се към добри мисли и дела, защото това е най-доброто лекарство за всички.

2. България е благословена страна, защото тук растат много лечебни растения – пазете ги, за да ви пазят и те вас.

3. При лечение с билки, ако специално не е определено друго, предпочитайте да се поливате с водата от сварените билки, защото лечебното им действие най-бързо прониква през порите на кожата.

4. Прекаленото вземане на лекарства е вредно, защото те затварят вратата, през която да влезе природата чрез билките и да възстанови нарушеното равновесие в заболелия човек.

5. Ходете през лятото боси, за да не прекъсвате връзката си със земята.

6. Пускайте през лятото децата да играят навсякъде – нека да се цапат, да тичат... Така ще се защитят от болестите през зимата.

7. Вечер преди лягане задължително си мийте краката, още по-добре е, ако можете да вземете душ. Така отмивате от тялото си не само праха, газовите изпарения от улиците и умората, но и всички негативни мисли и влияния, които нарушават съня ви.

8. Научете се да почивате правилно. Денят е създаден за работа, а нощта за почивка. За да сте здрави и работоспособни, си лягайте вечер в 10 часа и ставайте сутрин в 5-6 часа.

9. Пийте често чай от горски плодове и растения. Те са чисти и са извор на здраве.

10. Поне веднъж седмично яжте варено жито и пийте водата, за да се очисти организмът ви и да имате сила.

11. Движете се повече и работете. Мързелът е болест, която уврежда не само нравствено, но и физически.

12. Чистотата да се издигне в култ! Замърсяването, било то физическо или духовно, е обратно на създаденото от Бога, което е винаги и чисто, и красиво.

13. Не се къпете с много гореща вода.

14. Използвайте повече домашни сапуни и природни средства, които не вредят на човешкия организъм.

15. Не прекалявайте с торовете и химикалите. Храната се отравя и природата вече се задъхва, а това води до много болести.


2012-08-08
(c) http://special.nadezhda.org