на Ваня от Vanilla Kitchen



Живея като веган

Юхуу!
Пилчовци и пилки!
Искам да ви зарадвам, че утре по ТВ7, от 16:30 до 17:30 ще говорим в предаването "Споделено с Камелия", а темата е "Живея като веган" ☺☻
Ще говори Vladimir Nguyễn Ⓥ от Кринг, Anne Jonson, Stela Petkova от зоя.бг и моя милост!
Бъдете с нас, моля ♥


С този възторжен пост Ваня приветства вчера членовете на групата ни във фейсбук.

Днес, докато гледах предаването, хрупайки орехи и сурови фурми и пийвайки филтрирана вода, безкрайно се наслаждавах на разговора на Камелия с гостите й в студиото. С нарастващо задоволство и въодушевление слушах и приветствах тези прекрасни свежи млади хора за нещата, които споделяха, и неподправения ентусиазъм, който струеше от всяка тяхна дума.

Аз самата съм вегетарианка от дълги години, а от доста време много се интересувам, чета и мисля по въпросите на суровоядството. Периодично си правя прочистващи дни и седмици, в които се храня по този начин и се чувствам наистина прекрасно – пречистена, лека, енергична.

След това предаване животът ми вече е различен. Някак така се получи, че то стана последната капка от една чаша, която бавно, продължително, но сигурно се пълнеше с информация, решителност, подкрепа, знания... и преля. Как и в какво засега предпочитам да не декларирам :)

Споделям с удоволствие обаче моите правила за хранене, в чиято полза и ефективност съм се убедила и вярвам безусловно, тъй като ги прилагам от много години и никога не са ме подвели. Те обобщават опита ми през годините по отношение на храненето, както в резултат на анализа на много прочетени книги по този въпрос, така и на личното им изпробване върху собствения ми организъм. Ето ги накратко:

1) Сутрин след ставане на гладно чаша вода, може с 1 лъжичка мед.
Аз пия топла вода и то не една, а две чаши. Не ми беше лесно да свикна да го правя ежедневно, но някъде прочетох, че това е като взимането на душ, но отвътре – прочистват се токсините и се задейства храносмилателната система.

2) Вода между храненията нормата е от 30 мл на кг тегло.
За ползата от нея за целия организъм има казани и написани много неща, ето малко и за гледане:

Тайните на водата – 1

Тайните на водата – 2

Тайните на водата – 3

Тайните на водата – 4

3) Плодове на гладно.
Това правило е много важно! Всички тръбят: яжте плодове, много са полезни. Да, полезни са, но само ако се приемат правилно. А правилното е да са на празен стомах – или сутрин на гладно, или 15-20 минути преди ядене, или минимум час-два след нахранване. Приети по такъв начин, те служат като метла за токсините и бързо напускат стомаха, а не остават да ферментират вътре, смесени с другите храни. Така се усвояват и всички полезни вещества, съдържащи се в тях, а и ефектът върху перисталтиката е чудодеен. Във всички останали случаи плодовете започват да гният в стомаха, което меко казано не е полезно.

4)  Зеленчуци в пресен (суров) вид с всяко основно хранене.
Или по-просто казано салата (под салата имам предвид прясна зеленчукова салата, като тук не влизат руската, картофената, фасулената и т.н. салати, които са си направо основно ястие, а и зеленчуците в тях не са в суров вид). Това е златно правило, което ако се прилага, би могло донякъде да неутрализира вредните последици от приемането на някои недотам полезни за организма храни. Приети с основното ястие на обяд или вечеря, пресните зеленчукови салати освен че носят полезни вещества, също така са и гаранция за добро храносмилане и предотвратяване появата на запек или други неразположения.

5) Разтоварващи дни веднъж седмично.
Това са дни, в които преди не приемах нищо друго, освен вода. Сега прочистващите си дни прекарвам на плодове и вода или чай с мед – колкото и когато ми се прииска. Невероятен подарък за целия организъм – храносмилателната система си почива, за да работи след това по-качествено и да помогне на организма да усвои максимално полезните вещества от приетата храна. Клетките се пречистват, а човек се чувства пълен с енергия и позитивни мисли :)

Завършвам този материал (но не и темата) с благодарности към Ваня и другите момичета и момчета, с които споделяме една и съща философия. Щастлива съм, че имам съмишленици. За съжаление те не са в най-близкия ми кръг хора – с повечето се познавам и общувам само виртуално, но ги чувствам особено близки заради сходните интереси, начин на мислене и живот.

БЛАГОДАРЯ!


2012-01-05 (Прочетено 3975 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

vanilla:
Аз благодаря милион пъти! Не съм и вярвала, че това предаване, което много хора оклеймиха като просто ( заради държането на водещата) те е трогнало и пробудило в теб онази искрица, която ние наричаме увереност в собствените си вярвания!
Радвам се, че през интернет така лесно се намираме- хора на една честота, които понякога заради обстоятелствата са затрупани с тъничак слой прах и все не успяват да се изтупат и блеснат! Но, но, но...имаш ли го в сърцето, има го и на земята!
Благодаря, Надежда! Трогна ме! Усмихна ме! ♥
2012-01-06 00:00:00
Специални неща:
Ваня, аз ти благодаря за теб самата! Както ти писах преди време в блога ти: харесвам нещата, които правиш, начина, по който ги представяш, позитивизма ти, идеите ти... Когато гледах вчера предаването, ме очарова още повече, защото видях или по-скоро почувствах ентусиазма ти, искрения плам, с който представяше и защитаваше позицията си, вярата в това, за което говориш и горещото желание да накараш хората ако не да се променят в тази посока, то поне да се замислят и да станат по-критични към това, което влиза в устата им ежедневно. Браво, момиче! ♥

Затова ти посветих този материал - защото видях себе си чрез теб, върна ме назад във времето, когато горе-долу на твоята възраст направих своя избор и промених живота си за добро и в правилната посока, която следвам и до днес. И защото наистина ми помогна да направя една крачка напред и нагоре - от вчера животът ми влезе в нов, още по-качествен етап, за който от години се подготвям, но все така е ставало, че нещо ме е отклонявало... Всички вие в студиото вчера ме подкрепихте (без да го знаете :)) и направихте тази промяна факт!

Колкото до Камелия и нейното държане, и аз преди бях предубедена и по-скоро негативно настроена към нея. Но след като гледах доста нейни предавания и вникнах в стила й на водене и начина й на изразяване, промених мнението си в положителна посока. Тя е естествена, земна, често е и преднамерено скандална, с цел да изрази гласа на масата хора-зрители: простичко, простовато, просташко на моменти дори. Но темите на предаването й, гостите в него, нещата, които се говорят, са човешки, земни и наистина променят съдби. Така че - на който не му харесва, да не гледа :)))
2012-01-06 00:00:00
Борислав:
Много добър материал и много добро предаване. Може и в не много далечно време и аз да дойда в отбора :-)
2012-01-06 00:00:00
Специални неща:
Ти си в отбора отдавна, просто често седиш на пейката с резервите и гледаш отстрани, но имаш много потенциал, стига да повярваш, че можеш и искаш :))) ♥ ♥ ♥
2012-01-06 00:00:00
Борислав:
2012-01-06 00:00:00

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail