Не е толкова трудно, но си има някои тънкости :)
Нужно е много желание, малко търпение и материали, разбира се :)
Ето какви:

- балатум с необходимите за помещението размери.

Съвет: Когато взимате размерите, задължително измерете дължината и ширината и в двата края на стаята. Имайте предвид, че стените не винаги са идеално равни, а това дава отклонение от по няколко сантиметра в единия спрямо другия край.

- ролетка
- ножица
- макетно ножче
- линия
- химикал
- двойнозалепваща лента и/или лепило за балатум (може и С200).
- пирони

Първата и най-важна стъпка е оразмеряването на балатума. Разстелете го върху пода от край до край.

Отбележете местата, които ще се режат, и внимателно изрежете излишния балатум.

На някои места е по-удобно да използвате ножица, а макетното ножче е идеално за оформянето на ъглите и около касата на вратата.

След като сте оразмерили балатума според стаята, идва ред на неговото фиксиране към пода. За това има няколко начина. Единият е да положите лепило върху цялата площ на помещението, но това не е препоръчително, ако разполагате с ограничен бюджет - специалните лепила за балатум са доста скъпи, а разходът им е висок. По-икономичният вариант е да сложите лепило само на няколко места по краищата и в средата на пода, както и да използвате специална двойнозалепваща лента.

От всички гореописани и лично изпробвани варианти, аз предпочитам последния. С двойнозалепващата лента се работи лесно, бързо и чисто, а резултатът е здраво фиксиран към пода балатум. Лентата се поставя в краищата по продължение на стените.

Ако балатумът не е цяло парче, което да покрие цялата площ, а се налага снаждането на едно или повече парчета, те трябва да се изрежат и поставят така, че краищата им да се срещат, а не да се припокриват. В такъв случай залепете от лентата и там, където се срещат двете парчета.

Отлепете предпазната лента и внимателно поставете парчето като едновременно напасвате краищата и притискате, за да фиксирате към пода.

Ако е необходимо, за по-голяма здравина може да използвате и пирончета на места по ваша преценка.

Това е. Балатумът е готов, стаята е преобразена, а вие сте доволни и горди от резултата. Аз бях :)


2011-08-03 (Прочетено 32800 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Madlena Ivanova:
Ще е опасно ли, ако спим в стаята, в която сме залепили балатум на същия ден? Опасна ли е миризмата на лепилото за балатум?
2013-06-12 18:11:32
Специални неща:
Не съм специалист, но предполагам и силно се надявам, че съставът на лепилото е съобразен и миризмата му не е опасна. Все пак може би е по-добре да се остави поне едно денонощие да се проветри стаята, преди да се живее в нея. Ако има възможност, разбира се. На мен лично след поставянето повече ми миришеше балатумът, отколкото лепилото :)
2013-06-12 21:36:07

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.



2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail