Един по-различен шоколадов сладолед

Навън е лято, макар и още пролет :) Жега е и сладоледът е едно от първите неща, за които копнее душата (и устата) при такива температури. По улиците опнаха фризерите и мало и голямо ближе ли, ближе... Аз обаче се въздържам. Защото не искам празни калории, трансмазнини, изкуствени съставки и измамен вкус. Но искам сладолед! И то много! И си го измислих :) С полезни и питателни продукти, с плътен и наситен вкус. Шоколадов. Ето го:

Продукти:

- тахан
- мед
- какао
- фино смлени лешници
- бадемово мляко
- есенция ром или друга по избор

Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват много добре до получаването на гладка еднородна смес, която се изсипва в подходящ съд и се слага във фризера за няколко часа.

Забележка: Не съм дала количествата на продуктите, първо, защото те могат да варират в зависимост от това какъв вкус и консистенция целим, и второ, защото направих съвсем малко, колкото да пробвам дали ще се получи, както го очаквам – един вид мостра. Сладоледът надмина очакванията ми! Стана плътен, кремообразен, наситено шоколадов на вкус – сладък, но и леко горчив, като нуга, благодарение на лешниците и есенцията. Аз за съжаление не успях да опазя сладоледа до момента на пълното му замразяване, защото щатният ми дегустатор не миряса, докато не му го показах. А когато му го показах и го опита, беше абсолютно невъзможно да го убедя да изчака още час-два преди да го консумира :)

Сладоледът е доста хранителен и полезен, но все пак не прекалявайте с количествата.
По-лек вариант би бил плодовият сладолед, направен от замразени банани, който може да видите тук. Това е базова рецепта и може да се използва за направата на всякакви видове и вкусове сладолед, като се добавят най-различни продукти по желание - плодове, ядки, есенции, какао...

Аз обаче исках максимално да се доближа до познатия на всички ни шоколадов вкус, който бананите биха бойкотирали според мен. И се получи! Истински шоколадов сладолед! С лешници :)


2012-05-02 (Прочетено 2507 пъти.)
 
 
Ако материалът ви е впечатлил, смело го изразете - бутоните са за това :)

Facebook | Twitter | Google

Версия за печат


Коментари

Борислав:
Еееехххххх, жалко остана само снимката и спомена..... :-)
2012-05-02 00:00:00
Борислав:
Като всичко твое Наде, веганско, леко, вкусно и красиво! Уникално!

Щатен дегустатор - ха, ха , харесва ми! :-)
2012-05-02 00:00:00
Специални неща:
Пак ще направим, де, спокойно - това беше само мостра, да видя дали ще се получи добре :) Оттук нататък започваме производството :))) Работа за теб ще има достатъчно - затова си на щат :))) ♥
2012-05-02 00:00:00

Добавяне на коментар

За да коментирате, трябва да се регистрирате! Знам, че за много хора това ще се окаже досадна пречка и ще се откажат. Но вярвам, че тези, които наистина искат да изразят своето мнение, няма да се спрат пред това малко "препятствие" :)

Регистрирайте се ТУК - ще Ви отнеме по-малко от минута :)

Ако вече имате създаден профил, влезте от ТУК, за да коментирате.2011-2017 (c) Специални неща. Всички права запазени. | webmail